След щурма в Париж: Двама терористи се самовзривиха, четирима са арестувани

Около пет часа след началото на мащабната полицейска антитерористична операция в Париж, четирима от заподозрените за кървавите атаки от петък са били арестувани. Други двама са се самовзривили. Сред камикадзетата има и жена.
Френските медии съобщават за трима леко ранени полицаи, както и за арестуването на петима души от обкръжението на терористите. Към момента не се знае до каква степен те са били въвлечени в терористичните атака.
Освен полицаи в акцията се включиха и военни. Част от жителите на района са били евакуирани.
Операцията на спецчастите започна в 4.30 часа тази сутрин. В началото в предградието избухна престрелка. По-късно отекнаха и взривове. Полицейски и съдебни източници съобщиха, че няколко души са обградени в апартамент в предградието „Сен Дени“. Хората бяха призовани да не излизат от домовете си. Властите успокояваха гражданите, че стрелбата и експлозиите, които чуват, не са ново терористично нападение, а част от полицейската операция.
В жилището, обградено от спецчастите, са се намирали между трима и петима терористи и вероятно всички, пряко свързани с атентатите в Париж от 13-и ноември.
Целта на атаката в предградието „Сен Дени“ е „мозъкът“ на атентатите Абделхамид Абаауд – белгийски джихадист и един от най-страшните палачи на „Ислямска държава“ в Сирия, който очевидно е вдъхновил и подготвил нападателите от Париж. Неговото присъствие във Франция и прякото му участие в атентатите изненадаха спецслужбите, които смятаха, че той се намира в Сирия.
Вчера стана ясно, че службите издирват още един съучастник в атентатите. Най-вероятно полицията е попаднала на тази следа благодарение на намерен мобилен телефон в кофа за смет в района на зала „Батаклан“ – сцената на най-кървавата атака, който е съдържал съобщение със заповед за нападение.
Апартаментът в „Сен Дени“ се следеше от вчера от спецчастите. Целият район беше отцепен от полицията и наблюдаван с хеликоптери. Хора от спецчастите бяха и по покривите на сградите. Част от живеещите в квартала бяха евакуирани. Транспортът е преустановен, училищата са затворени. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.