Държавата – готова за зимата, общините – без Разградска – още нямат договори с фирми за почистване пътищата

Държавата, в лицето на органите на управление, държавните фирми и институциите е готова за предстоящата зима в Лудогорието, стана ясно на днешното съвещание при областния управител. В списъка на пълната готовност е и „Енерго-Про”. Общините обаче – без Разградска – още нямат сключени договори с фирми за почистване на общинските пътища и населените места през зимата. В по-малките общини даже не е и стартирала обществена поръчка за това. Целта на заседанието бе анализ на превантивните мерки за осигуряване на нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите при усложнени зимни условия.
IMG_6956От Пътното потвърдиха информацията от миналата седмица за готовността на 85-те специализирани машини да почистват снега и леда от друмищата в Лудогорието, за които имат ангажимент. Разполагат и с необходимите материали за обезопасяване на сложните пътни участъци. Имат и готовност, стикована с Областната дирекция на МВР, за затваряне на пътни участъци при нужда, и изтегляне на закъсали камиони и коли от преспите.
Системата за ранно оповестяване на населението за опасности работи и се тества ежедневно. Пожарникарите в областта ще се включват във форсмажорни ситуации с 13 противопожарни автомобила, два аварийно-спасителни автомобила, верижно МТЛБ, две АТВ-та и моторна шейна.
Практиката досега е показала, че МТЛБ-то върши чудесна работа при транспортиране на хора на хемодиализа, родилки и спешни случаи. От РЗИ им е предоставен списък с хемодиализираните, за транспортирането им е направен нужният график и организация, за останалите спешни случаи ще се реагира според ситуацията.
Мрежите високо и ниско напрежение са проверени и поддържани в изправност от „Енерго-Про”. В Разградска община, която обслужва и съседните, на разположение ще са 14 екипа, шест има в Кубрат и Исперих. Но при нужда, бе подчертана специално, винаги може да се разчита и на помощ от колеги от съседни области, както и обратното.
Няма проблеми с водопреносната мрежа и помпените станции, съобщиха от „Водоснабдяване-Дунав”. Проблемите обикновено идват от труднодостъпните терени /по правило – без пътища до тях/ при аварии, което може да отнеме повече време за отстраняването им. Същото важи и за екипите на Енергото при аварии с обледени и скъсани проводници или пречупени от леда стълбове.
Тази година благата есен като че ли оставя време на общините да сключат договори с фирми за почистване на общинските пътища и населените места през зимата. Останалите фирми и институции декларираха днес готовност да посрещнат предизвикателството. Тестовете, които обаче ще им, респективно – ще ни предложи природата, предстоят.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.