Русия разработва третото поколение „Самолети на Страшния съд „

Мисия749c8ef0d50ee2aacab3b5b282f7d7c3_Mта на тези самолети, известни в САЩ като „Самолетите на Страшния съд“, чиято последна версия се разработва от държавната компания Poliot, е да служат като стратегически командни пунктове в малко вероятния случай, когато мрежите за наземна комуникация престанат да съществуват и наземната инфраструктура е разрушена в случай на ядрена война.
„Третото поколение на тези въздухоплавателни средства се разработва, въпреки че все още е рано да се дават подробности за функциите им“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Poliot, Александър Комяков по време на международното въздушно шоу МАКС-2015 което се провежда тази седмица в Жуковски близо до Москва, съобщава ТАСС.
Според Комяков, компанията наскоро е завършила държавните тестове на команден пункт от второ поколение. Poliot планира следващата година да предостави тези самолети на руската армия.
„Основното му предимство е способността му да оцелява. Противникът може да е в състояние да унищожи наземните инсталации, разполагайки с нужните координати, но да елиминира обект във въздуха е по-сложно, тъй като местоположението му се променя постоянно. Основната му цел е да се организират мрежи в напълно неподходящи условия, където наземна инфраструктура не съществува или е напълно унищожена „, каза той.
Съветският съюз разработи на база на самолетите Илюшин IL-86 четири IL-80 за въздушното командване, които са все още в употреба.
През януари тази година в САЩ реши напълно да модернизира своите четири E-4B Nightwatch, за командване и контрол, оперирани от Военновъздушните сили на САЩ
Според Forbes, тези сложни и загадъчни самолети могат да останат във въздуха цяла седмица с презареждане във въздуха и цялото необходимо оборудване на борда, като са защитени от въздействието на ядрени взривове. Не е изненадващо, че „самолетите на Страшният съд“, са предназначени за изключително ползване от президента и военните лидери в случай на ядрена война.

/Класа/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.