Разградчани на събора на русофилите край яз. „Копринка“

Масово участие на русофили от Разградска област имаше на 15-я Национален събор на приятелите на Русия в България край язовир „Копринка”

под мотото „Европа е по-силна с Русия”. Организатори на събора са Национално движение „Русофили“, Координационният съвет „България – Русия“ и община Казанлък, с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавната агенция по горите.
Съборът на русофилите се проведе в събота на обичайното място край язовир „Копринка” – символичен център на страната. Представители на русофили от Разград, Цар Калоян, Исперих и Лозница, пътувайки по своя маршрут, по традиция поднесоха цветя и се поклониха на паметника на връх „Шипка”. На самия събор бе официално обявено, че са се събрали общо над 15 000 души с 163 автобуса, 34 микробуса, над 1000 леки коли и хора пристигнали по друг начин. Присъстващите получиха поздравителни адреси от патриарх Неофит, президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

В този ден, на това място се събират хиляди хора работили, учили и свързали съдбата си по някакъв начин с бившия Съветски съюз, включително и републиките. Това е ден за срещи, спомени и съпричастност с хора от една група българи, отдали много години от живота си в труд на места далеч от родината, с различни географски и климатични особености, с различна народопсихология на местното население и трудности в работата свързани най-често с тежък физически труд. В Сибир при минус 35 градуса по Целзий, в Средна Азия при плюс 53 градуса… Всичко това не може да бъде затрито, заличено или забравено. Огромната част от тези хора са още живи и жизнеспособни.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.