Разградската болница има модерен Гастродиагностичен център

Модерен Гастродиагностичен център отвори врати в МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Разград. Изпълнителният директор д-р Марин Керчев съобщи пред журналисти днес, че в него се извършват ендоскопски изследвания с видеосистема, която позволява няколко лекари да наблюдават и коментират в екип състоянието на пациента и веднага да изготвят план за най-подходящата интервенция за него. Изследванията вече се правят под анестезия – напълно безболезнено за пациента, за разлика от метода със стария ендоскоп.
Апаратурата е демо-версия, предоставена от фирма „Олимпус” за временно ползване, докато се избере най-подходящата конфигурация, след което ще бъде закупен нов апарат, съобщи новият завеждащ Гастродиагностичния център д-р Румен Цацов, който оглавява и Гастроентерологичното отделение. От своя страна д-р Керчев обясни, че болницата има финансова възможност и е предвидила 60-70 000 лв. за нужната апаратура.IMG_5806Идеята за разкриване на центъра е заимствана от университетски и други големи болници, за да оптимизира лечебно-диагностичния план. Техниката за видеоскопия позволява да се правят консилиуми и на място да се вземат бързи решения. Д-р Румен Цацов ще работи в екип с анестизиолога-аниматор д-р Юлия Димитрова, която д-р Керчев окачестви като един от най-добрите в своята специалност. С тях двамата много често ще има и хирург, за да може по-прецизно да се направи планът за лечение на болния.
Д-р Цацов използва възможността да призове общопрактикуващите лекари да пращат в болницата пациенти с направление за хоспитализация, като по този начин ще им гарантират ефективно лечение. А д-р Димитрова обеща абсолютно безболезнено и точно изследване.
Гастродиагностичният център се намира на възможно най-доброто място в болницата, каза д-р Керчев. То е в близост до Спешното и до Гастроентерологичното отделение, както и до Хирургията и ОАИЛ с асансьора. Достъпът на тежко и лежащо болни е изключително удобен. Залата е просторна и светла, а оборудването е по всички правила на добрата медицинска практика, допълни д-р Цацов.
Д-р Румен Цацов пристига в Разград от русенската болница „Медика”, бил е и в Комплексния онкологичен център в крайдунавския град. Има две специализации – вътрешни болести от София и гастроентерология от Университетската болница в Плевен.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.