Просторна вила в Монтук си произвежда собствено електричество

Когато животът на открито и на закрито се сливат в едно, те – собствениците на къщата „Монтук“ в щата Ню Йорк – са щастливи, защото са постигнали мечтаното съчетание на домашен уют и открита природа. Облечена в открит бетон и огнеупорно овъглено дърво, къщата е двуетажна вила за семейство с две деца, с голям фотоволтаичен масив на покрива, който добива достатъчно енергия, за да захранва всичко вътре. Прилагането на принципите на пасивния дизайн пък намалява цялостния енергиен отпечатък.

С нескромната площ от 460 кв. м., къщата „Монтук“ е скътана в голям двор с високи, стари дървета, които осигуряват и неприкосновеност, и сянка. На горното ниво са основните жилищни помещения и главната спалня. Там има хол, трапезария и кухня, два кабинета за родителите, спалня. Двете детски спални и една допълнителна спалня за гости се намират на по-долния, приземен етаж, заедно с обща баня и гараж за една кола.

Стените с отварящи се прозорци се откриват, за да свържат интериора с откритото пространство. Домът има и три открити тераси, всяка от които е защитена от големи надвеси, за да може човек да се отпусне и да се храни на открито през лятото. Тераса-градина свързва приземния етаж с двора. От кабинетите на по-горния етаж пък се открива „тераса за четене“. Терасата „Пътят на бриза“ – най-голямата от трите – е с южно изложение, като се простира дължината на дома и свързва дневната, трапезарията и кухненския бокс.

В допълнение към покривните слънчеви панели, домът разчита и на „зелен“ дизайн чрез използването на материали с ниска поддръжка. Дъждовният екран от дърво е обработен по традиционен японски процес „шу суги бан“ за устойчивост срещу гниене, вредители и огън. Многобройните остъкления осигуряват много естествена светлина за интериора. Конзолният покрив пък отклонява нежеланото натрупване на слънчева топлина. Естествена вентилация спомага за прохладата през лятото.

Снимки: Пол Уорчол за Desai Chia Architects

Greentech.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.