Прокуратурата разследва четирима полицаи заради записа с полицейско насилие

С постановление от 10 юли Софийската районна прокуратура (СРП) образува наказателно производство и разпореди разследване срещу Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев за това, че на 19 декември 2014 г., в София, в качеството им на полицейски органи при изпълнение на службата си, в съучастие помежду си, причинили на Веселина Китова и Александър Грошанов леки телесни повреди, съставляващи болка и страдание – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 2 и т. 4, вр. чл. 130, ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК, съобщава пресцентърът на ПРБ.
Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ към Софийската градска прокуратура. Първоначално определеният срок за неговото провеждане е двумесечен.
В хода на проведената в кратки срокове предварителна проверка от органите на СДВР са събрани достатъчно данни, че при извършената полицейска проверка и последвалото я задържане на Китова и Грошанов на 19.12.2014 г. разследваните полицейски служители са превишили служебните си правомощия и употребената от тях сила е надскочила необходимите предели.
Като законен повод за образуване на делото прокуратурата се е позовала на материали, разпространени в средствата за масова информация – предаването „Господари на ефира“, излъчено по Нова Телевизия на 06.07.2015 г.
СРП отправя молба за съдействие към Нова телевизия за предоставяне на допълнителни данни във връзка със случая. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.