Премиерът Борисов поиска автомобилен завод от Германия у нас

Премиерът Бойко Борисов поиска поне един автомобилен завод от Германия да дойде в България. „Нямаме претенции дали ще е „БМВ“, „Мерцедес“, „Порше“ или „Фолксваген“. Важно е да дойде цялостен автомобил да се произвежда в България. Можем да правим гумени уплътнения, стъкла, седалки, климатици. Видяхте колко българи работят в Германия. Можем да създадем такива условия тук и да останат в България и да си получават високи заплати“, заяви Борисов след срещата му с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Той изрази очакване България да бъде подпомогната и подкрепена. „Имаме добра политическа стабилност, благодарение на всички политически партии, и трябва да се възползваме от това“, категоричен бе премиерът. „Направи добро впечатление, че и десните, и левите сили правят всичко възможно за влизане на България в Шенген. Доста близо сме“, каза още премиерът Борисов.

„Всичко съм начертал, дал, обяснил и колегата поема ангажимент да помага за осъществяването на нашите газови проекти. България ги заслужава“, посочи още Борисов. По думите му нашите задачи са свършени. „Сега чакаме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни“, добави Борисов.

„Ние сме заинтересовани да запазим европейския мирен ред, имаме общ интерес – да работим за стабилността на ЕС, и сме заинтересовани да продължим развитието на икономическите си взаимоотношения“, коментира Франк-Валтер Щайнмайер. Той отбеляза, че през изминалите години 5000 германски фирми са открили пътя към България. Тук намериха добри работници, с добро образование, посочи гостът и добави, че и в Германия има хиляди работещи и учещи българи.

По думите му това е добра основа, върху която германските фирми и предприятия могат да продължат да увеличават своите инвестиции. „Търсим начин още повече германски фирми да дойдат тук, но условията, които ги привличат, не са само сравнително ниските възнаграждания на квалифицирани работници и служители“, каза министърът. По думите му е необходимо извършването на реформи във вътрешната политика на страната и в съдебната система, както да бъдат преодолени пропуските при осъществяването на обществени поръчки.

„Икономическият обмен продължава да расте, но потенциалът, който имаме, не е изчерпан, така че си струва да работим в тази посока“, заяви Щайнмайер./klassa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.