Президентът отказа да прекръсти Мусала

Президентът Румен Радев отказа да смени името на най-високия връх в България и на Балканите Мусала.

Предложение за промяната беше направил областният управител на София област Илиян Тодоров. Още в края на май, много скоро, след като бе встъпил в длъжност атакистът изпрати писмо до президента, тъй като именно той е човекът, който може да извършва подобни промени на наименования, да прекръсти Мусала на Свети Иван Рилски.

Един от аргументите на областния управител бе, че Мусала е турско-арабско име, което звучи „чуждо, нелепо и неразбираемо за българите“.

Отговорът дойде от администрацията на президента в лицето на секретаря по регионално развитие и председател на комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента – Цвета Тимева.

Членовете на ръководената от нея комисия са категорични, че няма да подкрепят подобна промяна, тъй като преименуването на обекти от национално значение, каквито несъмнено са планинските върхове, трябва да се правят след сериозен обществен дебат с участието на държавни институции, неправителствени организации, хора от научните среди и при консолидиране на голяма обществена подкрепа“.

От комисията са категорични, че етимологията на името Мусала е неизяснена. Освен това липсва яснота как се е казвал преди това и не може да се възстанови старото му име (б.а. – каквато е практиката в други подобни случаи).

Историческата памет се поддържа не само с примери за историческото величие. Историческата памет съдържа също така събития, определения, квалификации и названия, свързани с превратностите в историческото минало. Тези превратности са част от него, част от нас и паметта за тях трябва да бъде пазена и поддържана“, посочват в доводите си от администрацията на президента.

Не на последно място по важност е и доводът, че наименованието на Мусала е популярно по цял свят и промяна на името му трябва да бъде отразена във всякакъв вид документи, карти, справочници и т.н., а подобна изрична необходимост не е налице.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.