Преживяванията и мъдростта на цигуларя

На 20.09.2018 г. в къща музей „Акад. Анание Явашов“ ще бъде открита едноименна изложба с експонати, дарени от Ваня Миланова за родния й град

За нея Хенрик Шеринг казва: „Тя е сред най-обаятелните цигулари на своето поколение – очарование, нежност, огнен темперамент и дълбока музикалност, в съчетание с увереност и блестяща техника.“ „Таймс“ с възхищение отбелязва: „Тя може да прави музика от всичко, до което се докосне.“
Тя е Ваня Миланова – световноизвестната цигуларка, родена и тръгнала от Разград. И за родния Разград направи един мил и трогателен жест – едно дарение, което ще бъде съхранено във фонда на Регионалния исторически музей. Желанието ѝ е всичко това да остане в родния град. А музеят подрежда дарените материали в експозиция, която ще бъде открита на 20 септември 2018 г. /четвъртък/ в 12:00 часа в залата на къща музей „Акад. Анание Явашов“. Откриването на експозицията е в контекста на Европейските дни на наследството, по тази причина е в рамките на месец септември. Заглавието на експозицията има връзка с книгата, чийто автор е самата Ваня Миланова, в която тя обобщава опита и мъдростта на артиста.
Родена е в Разград на 12 януари 1954 г. На 6 години излиза за първи път на сцената. На 9-годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт. Възпитаничка на проф. Петър Арнаудов в ДМА „Панчо Владигеров” – София и Guildhall School of Music в Лондон, Ваня Миланова отрано заявява своя талант и преди да навърши 20 години, вече е лауреат на конкурсите Чайковски, Кралица Елизабет и Паганини. Получава и Голямата награда на конкурса Коциан. Специализира при Ифра Нийман и Владимир Спиваков. Активната ѝ международна концертна дейност включва стотици изяви годишно. В Лондон тя свири с големите английски оркестри, участва в международни музикални фестивали. Концертира и в България, където провежда майсторски класове. Член е на жури на международни конкурси, включително и на „Чайковски“ в Москва. Преподава в Bilkent University. Това ѝ отваря пътя към европейските концертни сцени, тя свири с най-големите оркестри в Англия, гастролира с голям успех в Израел, Франция, Италия и Португалия, в скандинавските страни, Южна Америка и Южна Африка. Прави записи за ВВС-Лондон и за Italian Label RS.
От 2015 г. прекратява концертната си дейност.
Удостоена е със званието Почетен гражданин на Разград през 1999 г.

По-малката цигулка е най-първата - на нея Ваня е свирила, когато е била петгодишна
По-малката цигулка е най-първата – на нея Ваня е свирила, когато е била петгодишна

Съдържанието на самата експозиция е изключително интересно. Публиката ще види най-първата цигулка, на която Ваня е свирила, както и „артистичния ѝ костюм“ от първото ѝ излизане на сцена в Разград – бялата копринена рокличка на 6-годишното момиченце, специално изработена за събитието. Другата цигулка в експозицията е от периода, когато е на 12 -13 годишна възраст и с нея печели първите си награди /включително и 1-во място на състезание в Бургас, когато е 12-годишна/. С много емоция са заредени сценичните костюми на Ваня Миланова, грамофонните плочи с личен автограф на световноизвестни музиканти и нейни учители, снимки, както и личният ѝ автограф за родното училище в Разград – ОУ „Отец Паисий“… Много програми и афиши за концерти, в които тя е солист… Но нека не издаваме всичко. Засега откриваме тази експозиция в рамките на Европейските дни на наследството, но това е само началото. Защото богатият материал, който Ваня Миланова дари, ще бъде изследван и проучен подробно, а това ни дава идеи за организиране на нови продукти и събития за един световноизвестен музикант, тръгнал от сцената на родния Разград.
Нели НИКОЛОВА – РИМ, Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.