„Петров“ мечтае за международна сцена

Най-новият спектакъл на Театрално-музикалния център-Разград „Петров“, чиято премиера бе на камерна сцена снощи, поглежда и към други сцени у нас и чужбина, не скри желанието си за това режисьорът Богдан Петканин. Вероятно първото пътуване ще е към София през есента. Ще се мисли за турне и до турския град Трабзон през следващия творчески сезон. Петканин си мечтае и за Русия – в Омск или Ростов на Дон, където всъщност са се запознали с автора на пиесата Евгений Еленин. Според Петканин, това наистина е по-скоро мечта, заради нужните не малко пари такава голяма трупа да пътува толкова далеч.
На прескоференцията днес редом до Петканин беше и Елелин, който пристиIMG_1357гна от Русия специално за премиерата. Той пък не скри изненадата си от видяното на сцената, с модерен, различен поглед върху драматургията, встрани от класическите образци. Много му харесала играта на двамата главни герои, а изчистеният декор, реквизит и костюмите давали възможност вниманието да бъде съсредоточено върху играта на актьорите и диалога в пиесата. Фокусът попада върху човека и това ми дава основание да определя пиесата като психологическа, каза драматургът.
Московчанинът с псевдоним Еленин, е юрист по образование. Преди няколко години житейската пътечка го отвела в Ростов на Дон. Пробвал с писането и сеполучило. Първо драматургия, после и проза. Имал и любим български автор – Богомил Райнов. Като се поознали с Петканин, му подарил текста и сега любопитен дашъл дошъл да я гледа. Допаднал му новият режсьорси прочит.
А по време на работата върху спектакъла Петканин прибавил даже нови герои, липсващи в оригинала – така се появила дъщерята на Петров. Като попадение коментира той избори си ролята на Катя да изпълни единадесетокласничката Ния Василева от Младежката театрална студия „Импулс”.
Следващато представление на „Петров“ в Разград ще е на 28 април.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.