Как се работи за деинституционализацията на деца обсъдиха в Разград

Областната администрация в Разград домакинства на работна среща „Сътрудничество чрез Областен координационен механизъм по деинституционализация”. Срещата води
зам.-областният управител Виолета Тодорова, която подчерта, че темата е особено важно и в основата на успеха й е доброто сътрудничество между институциите за планиране и създаване на алтернативни социални услуги в общността, соъбщиха от пресцентъра на областната администрация
Таня Костова от НПО „Надежда и домове за децата“ – клон България представи едногодишен отчет за сътрудничеството между организацията, която представлява, и отделите „Закрила на детето” от Лудогорието. Съвместна тим дейност тук стартирала през 2014 г. – първоначално в рамките по проект „Стратегическа деинституционализация и реформа на грижите за деца от 0-3 години в България”, подкрепящ на проект „ПОСОКА Семейство”, а от октомври 2014 г. дейността се реализира съгласно проект „Стратегическа деинституционализация за премахване на институционалната грижа за деца от 0 до 3 години в България”. Досега са подкрепени 20 семейства в риск и в момента все още се работи със 17 от тях.
Начините, по които се подпомагат семействата, са основно насочени към осигуряване на подходящи условия за нормален живот. Подготвени са медицински документи, купуване на дрешки и обувки на 5 деца за постъпване на детска градина; на 2 деца е плащана таксата за ЦДГ; за 18 са купувани хранителни продукти, памперси и храни; подобрявани са жилищните и битови условия на живот в домовете; на 12 деца са купувани лекарства; за три от случаите са поемани пътните разноски за прегледи и лечение в болнично заведение във Варна и София; за едно дете е купена бебешка количка, на три семейства е платен наем за квартира.
По време на срещата беше разгледан и конкретен казус, а за решаването му специалисти от различните институции представиха свои предложения.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.