Общинският съвет бламира кмета за пазара

Ако идеята на кметския екип да проведе изнесена сесия в обновената общинска хижа на Пчелина е била свързана с очакването, че сред природата местният парламент ще заседава при повишен комфорт и консенсус, то тя претърпя провал. Продължилото над седем часа заседание във вторник завърши с драматично гласуване, при което кметът Валентин Василев бе бламиран, а управляващата партия ГЕРБ остана в малцинство.
Ябълката на раздора се оказа искането на общинския съветник от ГЕРБ Наско Анастасов за смяна на директорския борд на търговското дружество със 100% общинско участие „Общински пазари.“ Той предложи досегашното му ръководство в лицето на изпълнителния директор Диана Иванова и членове Любомир Райчев и Метин Метиш да бъдат освободени, а тяхното място да заемат Александър Атанасов, Тодор Иванов и отново Метин Метиш.
Предложението предизвика яростна полемика, по време на която стана ясно, че от 2008 година досега пазарът в Разград е увеличил двойно материалните си активи от 430 на 800 хил. лв, печалбата на дружеството е утроена от 5,25 на 16,54%. Според Анастасов обаче смяната била наложителна, защото на пазара му трябвало ново ръководство, което да е „инициативно, да има знания за правната рамка и да притежава търговска прозорливост“.
Въпреки бурната препирня не можа да стане ясно кои от тези качества липсват на досегашните членове на директорския борд и имат ли ги новопредложените кандидатури. Съветникът от РБ Иво Димитров припомни на колегитее си, че преди осем години общинското тържище в Разград приличаше на битак, работещите там стояха под дъжда и снега, покриваха стоката си с найлони. Сега пазарът има европейски вид. Според него исканата от ГЕРБ смяна има за цел да унищожи общинското дружество в полза на частни структури, които дават имоти под наем на пазара. Против смяната се обявиха и от БСП.
По време на гласуването стана ясно, че против кадровата смяна е 16-членно опозиционно мнозинство, съставено от съветници от БСП, ДПС и РБ. Единствена Янка Георгиева от БСП гласува с управляващите от ГЕРБ, подкрепени и от „Кауза Разград“.
ГЕРБ се опитаха да овладеят положението, като поискаха и получиха почивка, която според юристи противоречи на правилника. По време на паузата всички погледи и реплики бяха насочени срещу Янка Георгиева, която в качеството си на общински служител и опозиционен съветник явно държеше ключа за развръзката. Изправена пред дилемата да подкрепи партията си или да бъде лоялна към началника си в лицето на кмета, тя избра второто. Въпреки това ГЕРБ остана в малцинство и кадровата смяна в „Общински пазари“ не се състоя. А ново мнозинство показа, че в местната власт в Разград е възможно да настъпят и други разногласия.
Остава открит въпросът как ще функционира дружеството „Общински пазари“ след седмица, защото на 6 септември изтича мандатът на директорския му борд. За да избегне блокажа, общинската администрация ще трябва да намери работещо решение.
Застана в публичното пространство и дилемата за правото на общинските съветници, които работят в бюджетните звена на кметството, да бъдат свободни и независими от своя началник в мненията и решенията си в местния парламент. Гласуването във вторник показа, че това засега е само пожелание.
Дали съветникът от БСП Янка Георгиева е била заплашвана, че ще загуби работата си, ако гласува с партията си срещу ГЕРБ или не, никой не казва. Пред очите на всички обаче във вторник вечер една жена беше разтерзана да избира между между хляба и достойнството и тези, които проследиха сесията, видяха, че тя нямаше вид на човек, който решава по съвест.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.