Областният управител отчете 100 дни от встъпването си в длъжност

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен отчете днес пред медиите от региона 100 дни от встъпването си в длъжност.

Преди да представи накратко свършеното в този период, Г.Хюсмен изрази благодарност към екипа, с който работи – двамата заместник-областни управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, директорите на дирекции Емилия Стойнова и Иван Радушев, както и всички служители от администрацията. Той изрично уточни, че не е освободил никого от встъпването си в длъжност. Изтъкна и изключително добрите си взаимоотношения с общинска администрация -Разград и кмета д-р Валентин Василев.

Ето пълният текст на отчета:

Ще да започна с първото реално случило се събитие след моя намеса – нещо дребно на пръв поглед, но според мен важно за обикновения човек, в чийто интерес всъщност трябва да работи държавната машина. Става въпрос за ремонта на асансьора в Дома на техниката към Служба геодезия, картография и кадастър към Изпълнителната агенция по геодезия, картография и кадастър в Разград. Той не бе извършен, тъй като имаше неизяснени моменти в етажната собственост, съдействах за изясняването им и асансьорът вече работи и обслужва гражданите, които ежедневно ползват услугите на кадастъра.

Подобряване на предоставянето на услуги на гражданите е приоритет и ще продължи да бъде приоритет в работата ми като областен управител. Това бе и основното ми послание към над 30 ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт. Друг приоритет в тази сфера е взаимодействието между институциите. Като част от подобно сътрудничество Областна администрация-Разград предостави безвъзмездно на ОДМВР-Разград материали и консумативи за 980 лева.

Давайки личен пример, ръководството на Областна администрация си извади ПИК кодове в НАП, чието използване е в удобство на гражданите, а и на служителите на данъчните служби. Като част от модернизацията на работата Областна администрация пък бе въведен ПОС-терминал.

През първите 100 дни от управлението си имах удоволствието да участвам в една церемония по първа копка – на пътя Разград – Търговище, едно рязане на лента – на сектор „В“ на стадион „Лудогорец Арена“ и откриване на нова сграда на утвърден инвеститор в региона – на „Разград Полиграф“ на Теодор Ролев. Общо това са инвестиции за над 20 милиона лева.

Близо 4 милиона лева целеви средства отпусна Министерски съвет по-късно на шест от общините в област Разград – за ремонти на улици, детски и спортни площадки. От месец май досега стартира и безплатното саниране на два жилищни блока в областния град, с което сградите в област Разград, включени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, станаха 22, а общото финансиране е над 20 милиона лева.

Сред приоритетите ми в този мандат са и образованието и здравеопазването.

С ръководители и в двата сектора организирах работни срещи. От срещата в здравеопазването изведохме 6 основни въпроса към Министерството на здравеопазването и НЗОК, две от предложенията ни бяха приети от Здравната каса и ще се включат в нормативната база. След срещите в образователната сфера изготвихме анализ на причините за слабите резултати на учениците от региона, той бе изпратен в МОН, а съвместно с РУО на МОН и училищните управи работим за подобряване на условията за работа в училищата в региона. Сред проблемите в материалната база, които бяха изтъкнати по време на срещите, бе необходимостта от ремонт на единствения закрит плувен басейн в Разград – в ОУ “Ив.С.Тургенев“. Намирането на средства за това остава на дневен ред пред областна администрация – Разград. Администрацията започна активна работа по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна възраст. Обърнахме внимание и на висшето образование, като срещнахме ръководството на РУ “Ангел Кънчев“ и неговия филиал в Разград с представители на бизнеса, мисля, че тази среща бе много полезна и за предприемачите и за ръководството на университета. По-късно от висшето учебно заведение обявиха, че разкриват специалност „Машинен инженер“ във Филиала, от подобни специалности бизнесът изрази мнение, че има нужда.

Работата с неправителствените организации от региона, а и национални и международни, също бе силно застъпена в първите 100 дни и тази тенденция ще продължи и занапред. Досега участвах в събития, организирани от няколко читалища в региона – Островче, Осенец и Брестовене, от сдружение „ЕВЕТ“, фондация „Америка за България“, Центъра на НПО в Разград и други.

Сред ангажиментите, които съм поставил пред себе си, е и намиране на средства за укрепване и консервация на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград. На първо време купола и стените й бяха почистени от израслите храсти и дървета. Именно по време на тези дейности, лично се убедих в необходимостта от неотложни мерки по укрепване и консервация на паметника на културата.

И накрая, но не на последно място, трябва да отбележа, че имах удоволствието да присъствам и на вълнуващи спортни събития, убеден съм, че и още много подобни предстоят. Освен, че като всички жители на област Разград съм фен на „Лудогорец“ и като Областен управител оценявам като изключително важно за развитието на региона присъствието на „Лудогорец“ и съм отворен за сътрудничество с клуба, когато има нужда от моето съдействие. Това е символ на област Разград в момента, а и на държавата, убедих се лично, когато бях на посещение във Франция, точно когато се осъществи най-големия трансфер на футболист от българското първенство, хората в Елзас се интересуваха от „Лудогорец“, научавайки, че отборът е от региона, който представлявам. Тази моя визита бе частна, но от нея ще има позитиви за Лудогорието, очаквам френски предприемачи да посетят региона през октомври.

Не мога да кажа колко хора са посетили кабинета ми през тези вече повече от 100 дни, но макар приемният ми ден да е понеделник, не връщам хора и всеки ден се срещам с различни проблеми, помагам според възможностите на институцията и личните ми възможности.

Обичам да водя непринудени разговори по селата и градовете с хората от Лудогорието, така получавам достоверна и обективна информация за обстановката. Ценя мнението на хората, защото те няма за какво да ни подведат.

Припомням, че съм безпартиен и съм назначен от премиера Бойко Борисов и правителството да служа максимално на хората в регион Разград и се опитвам да го правя със сърце.

Осъзнавам отговорността, че съм определен за областен управител от името на ПП ГЕРБ и ще работя всеотдайно и за името на ПП ГЕРБ. Получавам силна подкрепа от Парламентарната група в лицето на председателя й Цветан Цветанов. В постоянен контакт съм с народния представител Десислава Атанасова, която върши чудесна работа за областта и за хората.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.