Обама отхвърли военния бюджет, позволяващ доставките на оръжие за Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама, както се очакваше, в четвъртък наложи вето върху проекта на бюджета за отбрана на страната за 2016 година, съобщиха от Белия дом, предаде РИА Новости.
По-рано документът бе приет от двете камари на конгреса, но държавният глава веднага заяви, че няма да го подпише, защото текстът предполага ръст на военните разходи с около 90 милиарда долара през предстоящата финансова година без сключването на по-широки бюджетни споразумения между двете партии в конгреса.
Републиканците, контролиращи и двете камари на конгреса на САЩ, не разполагат с достатъчен брой гласове, за да преодолеят президентското вето. По този начин, след ветото консултациите по бюджета трябва да бъдат подновени.
Законопроектът предвиждаше, че от 612 милиарда долара общи разходи на бюджета се предвижда да бъдат отделени 300 милиона долара за предоставяне на помощ на Украйна във военната и разузнавателната сфера, включително и бойно оръжие, боеприпаси, безпилотни самолети, противотанково оръжие и миномети. Да се харчат ли тези средства, и ако да, то по какъв начин, трябва да решат съвместно Пентагонът и Държавният департамент. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.