Н. Ненчев: Има данни, че руските самолети са пренасяли оръжие

Получени са данни, че е възможно вместо хуманитарна помощ, руските военни транспортни самолети, които са искали разрешение да прелетят над България, да са пренасяли въоръжение, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю за ВTV.
„Отказахме. Ние сме суверенна държава“, заяви той. По думите му, отговорността и решението за отказа са изцяло на Министерство на външните работи. На въпрос дали е получена информация от службите за превозване на оръжие от Русия към Сирия, той отговори: „Твърде е вероятно – и от наши, и от чужди служби“.
Ненчев обясни, че решението е взето от министъра на външните работи Даниел Митов. МВнР е взело изцяло правилно решение, убеден е той. Според него, Митов е действал въз основа на „много задълбочен анализ“.
„Бях уведомен, бях в течение“, каза военният министър. По повод възникналата ситуация, той е разговарял с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев.
Ненчев обясни и какво трябва да се случи, ако руски самолети прелетят над българска територия, въпреки че няма разрешение. „По закон сме длъжни да го прихванем“, каза той и посочи, че такъв самолет трябва да бъде локализиран, визуализиран и за 15 минути да бъде прихванат от български самолети. Ако след предупрежденията и поканите да се оттегли това не се случи, трябва да бъдат предприети действия, „които даже не ми се коментират“, посочи Ненчев.
По отношение на участието на армията в охраняването на границите министърът заяви, че ако се наложи, ще бъдат струпани сили и техника. „Имаме пълна готовност“, увери той.
Във връзка с ремонта на самолетите МиГ-29, за който България избра да бъде направен в Полша, а не в Русия, министърът посочи, че е търсил варианти. Избрал е този, при който от бюджета ще бъдат спестени 20% ДДС – заради членството на България и Полша в ЕС, заради орязания бюджет на армията. „Съвсем логично е ние да се обърнем първо към нашите партньори“, добави той.
Ненчев обясни и за среща на лидерите на Реформаторския блок, на която обаче не бяха поканени Меглена Кунева и Божидар Лукарски. По думите му, това не било опит за разцепване. Ненчев присъствал на семинар на ДСБ, след който имало пресконференция. На нея реформаторите просто заявили своите намерения, посочи той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.