Над 2000 вече се записаха за сватбари на събора „Лудогорие“

До залез слънце снощи над 2000 души от цялата страна се бяха записали за сватбари на Четвъртия национален фолклорен събор „Лудогорие“. Всички те ще носят на ръката си бяла сатенена гривна с уникален номер. Идеята на организаторите е до ранния следобед днес те да бъдат 4000, всички да са с народни носии, да насядат на сватбената софра в местността Пчелина край Разград и да вкусят от специалната агнешка яхния.IMG_3802

Ако всичко това стане, то сдружение „Лудогорие“ ще счупи три Гинес рекорда в един ден: сватба от XIX век с най-много хора в народни носии, най-дългата сватбена софра и най-голямото количество курбан на нея.
А по поляните в китната местност се разхождаха хора от всякаква възраст, пол, занятие и социална принадлежност, подвластни в случая само на магията на българския фолклор. Не им пречеше на настроението времето, което се опитваше с периодичен дъжд да крие усвивката на слънцето зад облаците. Мало и голямо пееше и танцуваше – на двете сцени и навред по поляната. Вкусотии и сувенири има за всички – майстори кулинари са опънали своите шатри, производители на качествени български млека, сирена и мезета са навред, а и сувенири за спомен има за всеки вкус и джоб.
На събор, като на събор!
А до като ние бяхме там, Росица Пейчева, след като бе разиграла всичко живо пред себе си, обеща на „виновника“ за съборите Вальо Димов и на хилядите си почитатели пред сцената догодина пак да бъде част от събора „Лудогорие“.IMG_3805Но… преди това днес – в ранния следобед е ред на тежката тракийска сватба – младоженците са от Стара Загора, ще ги венчае отец Георги. Пред всичките им 4000 гости на празничната трапеза. Колко още ще бъдат наоколо, никой не знае….
И ние ще бъдем там, за да ви разкажем и покажем какво сме видели и чули.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.