Над 100 държави в ООН в опит да спрат военните престъпления и геноцида

/КРОСС/Повече от 100 страни са подписали „Код за поведение“, с който се задължават да не гласуват против резолюции на Съвета за сигурност на ООН, целящи предотвратяване или спиране на геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления, съобщават АП.
Инициативата беше лансирана в петък, в навечерието на 70-ата годишнина от създаването на световната организация, от външния министър на Лихтенщайн Аурелия Фрик. Министърът обяви, че кодът ще служи като „катализатор за култура на нулева толерантност срещу подобни престъпления в Съвета за сигурност“. По думите й също ще действа като катализатор за политическа отговорност между Съвета и останалите 193 члена на ООН.
Макар и да няма правна сила, подписаният от 102 страни код отразява притесненията от правомощията на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, които могат да наложат вето и на резолюциите срещу геноцид или военни престъпления.
Франция и Великобритания подписаха споразумението, останалите три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН не подписаха документа. Русия обяви ясно, че се противопоставя на такива ограничения върху използването на вето.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.