Маргарита Попова: Часовете по демокрация са свързани с трудното ни ежедневие

„В училище влизам като в храм, а вие сте щастливци, че учите в елитна езикова гимназия и живеете във века на информацията. Не изпускайте шанса да се образовате постоянно, всяка свободна минута посветете на развитието си”, каза днес пред учениците от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” в Разград вицепремиерът Маргарита Попова по време на откриването на програмата „Часове по демокрация”.
Тя използва въпроса на случаен гражданин към нея в двора на гимназията: „Защо в България се харчи три пъти повече за издръжка на бежанец, отколкото за беден българин?” да развие тезата, че не можем да отблъснем майките с деца в ръце, които се опитват да ги спасят от ужаса на войната. „Ако казваме на бежанците, че са нежелани у нас, ако това чуват децата им, то в душите им ще се насади гняв и омраза и е възможно, когато пораснат, да се обърнат срещу нас. Като членове на Ислямска държава или друга терористична организация. За да не се случи това, трябва да се научим да бъдем по-смирени, да си помагаме един друг, каза още Попова.IMG_5769
„Часовете по демокрация са тясно свързани с трудното ни ежедневие, но съм сигурна, че ще дойде време, когато стандартът ни на живот ще стане по-добър и тогава усмивките и състраданието ще бъдат много повече. Това ще чуете и в предстоящите ви часове по демокрация – част моя проект, който заедно с немската фондация за международно и правно сътрудничество трета поредна година организираме в езиковите училища в България”, заяви пред гимназистите вицепремиерът.
А лекторът на семинара – доцент Улрике Шулц, не скри от тийнейджърите, че и на Запад имат проблеми с бежанците, но и че има какво да сподели с тях по отношение на
основните принципи, върху които се крепи демокрацията. А в Германия държавата функционира много добре, категорична бе г-жа Шулц.
Разградската езикова гимназия е петото българско училище, където се реализира проектът „Часове по демокрация”. Досега екипът немски експерти е бил при изучаващите немски език гимназисти в Ловеч, Благоевград, София и Пазарджик.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.