Изложба в Исперих за археологическото лято в „Сборяново”

В Музейната експозиция в Исперих беше открита изложба „Археологическо лято 2015 г.”. Тя официалното постави началото на традиционните Дни на културно-историческото наследство в община Исперих.
Експозицията представя резултатите от изминалия археологически сезон в резервата „Сборяново”. И тази година продължава успешното сътрудничество между СУ „Св. Климент Охридски” и Историческия музей в Исперих. Информационните табла с богат снимков материал са посветени на два важни обекта в Сборяново – тракийския град Хелис и ранносредновековното селище в местността „Петрова нива”. През юли екипът с ръководител гл.ас.д-р Елена Пенчева продължи проучванията на селището от времето на Първото българско царство.DSC_5234 Сред намерените накити интерес предизвикват оловният медальон със слънчев символ от едната страна и част от медна гривна със змийска глава.Безспорно най-интересната находка, която посетителите видяха, е от разкопките при тракийската столица. При проучване на Южната крепостна стена на Хелис другият съвместен екип, оглавен от проф. Тотко Стоянов, намира оловен амулет „букраний”. Бичият череп, обкичен с лента, с гроздове и символи е свързан със символиката на Дионис, бога на плодородието. Вероятно е принадлежал на грък, жител или гост на града, и му е служел при общуването с боговете, които почита.
Изложбата припомня и участието на Исторически музей – Исперих в представянето на тракийската култура в музея „Лувър” в Париж. Посетителите успяха да разгледат находките, участвали в „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България”. Експонатите са част от богатата колекция инструменти от фонд „Археология”, свързани с ювелирството. Вероятно с тях са изработени златните накити, намерени в двата некропола на тракийската столица.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.