Кубратски ученици участваха в своеобразен открит урок за народните будители

По случай 1 ноември – Деня на народните будители, читалищната библиотека в Кубрат организира поредна литературна проява. В нея участваха ученици от 7-8 клас от полуинтернатната сборна група от ОУ „Христо Смирненски“ в града, с ръководители Здравка Николова и Катя Димитрова. Проявата се превърна в своеобразен открит урок за народните будители.
Учениците представиха интересна литературна композиция. Директорът на библиотеката Антония Христова ги запозна с откъси от книгите „Славянобългарска история“ на Паисий Хилендарски, „Житие и страдания грешнаго Софрония“ на Софроний Врачански и „Рибен буквар“ на Петър Берон. Прочетени бяха есетата „Не мога без вас“ и „Христо Смирненски“ от книгата „Живей така, че …“ на Дамян Дамянов.
Една от ученичките прочете своето есе на тема: „Как си представям съвременните будители“. Накрая библиотекарката Стефка Явашева говори за първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина от Разград, по повод 180 години от рождението й и за първото българско училище, открито в Габрово от Васил Априлов, което също навършва 180 години.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.