Кметовете по селата ще броят кой колко прасета гледа, започва постоянно почистване на туристически обекти, посещавани от чужденци

Кметовете на населени места ще бъдат задължени да разберат кой колко прасета гледа в личното си стопанство и ще трябва да посъветва стопаните им да не хранят животните с отпадъци от месни продукти с неясен произход, което е една от възможностите за разпространение на африканската чума по прасетата.

На заседанието на Постоянната епизоотична комисия, ръководено от областния управител Гюнай Хюсмен за превенция на разпространението на болестта, бе решено още да се препоръча на общинските кметове, на територията на които има туристически обекти, да се събират редовно и унищожават отпадъците от хранителни продукти от чуждестранни посетители. В областта се намира Свещарската гробница, която е често посещаван от румънските туристи обект. Особено важно е да оситури биосигурността там, предупреждават ветеринари. Гостите почиват в парка край гробницата, хранят се с месни продукти, донесени от Румъния и хвърлят отпадъците си в кошчетата на паркинга. Ако животни разнесат останките от храна в околността, заразата може да нахлуе в Лудогорието.

Тук не бе приета идеята да се препоръча на хората да колят прасетата преди евентуално разпространение на заболяването. Г.Хюсмен предложи те сами да преценят какво ще правят със живата си стока в кочините, но да бъдат внимателни и при съмнителни случаи да уведомяват ветеринарните власти. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев информира, че в Разградска област няма случаи на африканска чума по свинете.

Гюнай Хюсмен постави още един важен за региона въпрос, като призова общинските кметове да поставят предоставените им по негова идея безвъзмездно от ОДБХ 2500 чипа, което ще е реална крачка към намаляване популацията на безстопанствените животни.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.