Кметовете на общините в Разградска област ще подкрепят Кубрат в искането държавата да отпусне пари за контейнери и сметоизвозваща техника

Кметът на Разград д-р Валентин Василев свика днес Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Разград. В него участваха зам.-кметът Галина Георгиева, кметовете на седемте общини и заместник-областният управител Евгени Драганов.
По време на събранието бе обсъдено предложението на Община Кубрат с отчисленията, внесени от нея по реда на Закона за управление на отпадъците в РИОСВ – Русе, да се финансира доставката на контейнери и сметосъбираща техника за нуждите на Общината.
Д-р Валентин Василев напомни на присъстващите, Кубратн, заедно с всички общини в областта, участват в проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от РСУО Разград“ на стойност 13 563 028,56 лв., като всяка община има дялово участие, което ще се покрие от внесените отчисления за управление на отпадъците по банковата сметка за чужди средства на РИОСВ – Русе. И коментира, че този факт превръща в незаконосъобразно предложението на Община Кубрат. Зам.-кметът Галина Георгиева уточни, че ако се вземе решение за изразходване на натрупаните отчисления от Община Кубрат за купуване на съдове и сметосъбираща техника, ще се стигне до неизпълнение клаузите на Споразумениеот за партньорство за подготовка на проектно предложение, изграждане и експлоатация на инсталация за компостиране и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, подписаното между общините на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Разград.
На база на посочените несъответствия между параметрите по проекта и това искане, кметът на Разград предложи кметовете от шестте общини с писмо до Министерството на околната среда и водите да подкрепят молбата на Община Кубрат за осигуряване на целеви средства за контейнери и сметосъбираща техника.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.