Еля вече има „ръце“, може да пише и мечтае да има и нозе

От два месеца десетгодишната Еля, която е родена без крайници, има протези на ръцете.
Днес момичето показа какво може да прави с „ръцете“ си.
В Центъра за рехабилитация на деца с увреждания в бившия Дом майка и дете в Разград работят с Еля Шаидинова. Преди години Община Разград организира коледна кампания за събиране на средства, с които да може семейството да посрещне празника, разказа зам.-кметът Ердинч Хасанов. По-късно от общинска администрация съдейства и за превоз и преглед на Еля от специалисти, които да преценят дали може тя да получи протези на ръцете. Оказа се, че през 2016 година – осемгодишна тя все още е малка за протези. 
Хасанов каза, че отговорът не е задоволил ръководството на администрацията и тя не спира да търси начини. Детето започва да посещава детска градина, а по-късно и училище. Търсят се контакти с различни научни светила в тази област. Така е открит и проф. Дюкенджиев от Горна Оряховица. Той в същото време опитва да създаде в образователната система паралелка в средните училища, в която младежите да могат да изработват протези за крайници. Създал е лаборатория. Той приема да прегледа Еля и да прецени какви са шансовете й да има протези на крайниците. След като се запознава с нея казва, че случаят е уникален и иска да помогне. Предлага да му бъдат платени само материалите за протезите, а на негови разноски да покрие поставянето.
От два месеца Еля има протези на ръцете, благодарение на този човек, каза заместник-кметът Хасанов и допълни, че са организирани и държавните институции, които осигуряват пари за помощни средства за хора с увреждания. Така са покрити разходите за материали за протезите.
Еля всеки ден получава грижи и внимание, закаляват се рамената й, с които движи протезите. Тя вече пише, завършила е втори клас.

„Много искам крака и да съм ученичка“, каза Еля в отговор на въпроса на зам.-кмета Ердинч Хасанов „Какво си пожелава“.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.