Кирил Домусчиев: 30% е сивата икономика у нас според ЦРУ

„С тази кампания КРИБ има за цел да покаже на българското общество, че в България има два вида бизнес – единият обединява национално отговорни фирми – белият сектор, а от другата страна има фирми, които отразяват нелоялна конкуренция в същите отрасли като не плащат данъци и осигуровки или поне не в пълния им размер“, заяви в Бургас Кирил Домусчиев.
Председателят на КРИБ откри дискусия в морския град, с която стартира кампанията „Икономиката на светло за по-добро бъдеще“, инициирана от организацията на работодателите и от КНСБ.
Демонстриране на нетолерантност към сивия бизнес и показване на добрите практики са сред основните цели на кампанията.
Домусчиев категорично заяви, че в КРИБ няма предприятия от сивия бизнес, отказва им се членство, но те намирали място в други организации.
Той оповести, че според официалната статистика на ЦРУ сивата икономика у нас е над 30 процента.
Освен всички останали вредни последици, в резултат на сивата икономика се получава изкривяване на конкуренцията, която е основен постулат на пазарната икономика, допълни той.
„В момента сме свидетели на масирана атака срещу всеки светъл успешен работещ български бизнес, срещу всякакви чужди и български инвестиции, които биват атакувани под какви ли не форми. Всичко това дефакто е едно инжекция за сивата икономика. Като прибавим и ценовата гилотина, която държавата продължава да не отменя – цената на тока, която ев полза на домакинствата, а не на индустрията и осезателно най-скъпата газ в Европа, която плащаме ние, за каква деиндустриализация да говорим?“, реторично попита Домусчиев.
Икономиката не расте на тъмно, икономиката иска светлина, каза той в заключение.
В дискусията участваха още президентът на КНСБ Пламен Димитров, министрите Владислав Горанов и Николина Ангелкова, кметът на Бургас Димитър Николов и Гинка Чавдарова, шеф на Националното сдружение на общините. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.