Б. Борисов: „Гореща точка“ е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та

Всеки може да интерпретира една дума, както прецени или да започне интерпретацията от там, където реши. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с коментара на германската канцлерка Ангела Меркел, че България е поискала Европейският съюз при нужда да създаде на нейна територия приемен център за мигранти, т.нар. „гореща точка“ – нещо, което по-късно евродепутатът от ЕНП Ева Паунова отрече като заяви, че такова нещо не е обсъждано. По думите й ставало въпрос горещите точки да бъдат ситуирани извън ЕС.
Много от вас са чели писмото от Турция и нашия отговор, но няколко абзаца от него са важни, посочи Борисов и допълни: Турският премиер ме моли да споделя това писмо пред ЕС и това, което е написал. Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет.
По думите на Борисов в писмото има диаметрални мнения. Като най-твърдо той определи унгарското, което казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане.
Всеки има своето право, заяви премиерът.
Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих карата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме. Трябва ли да влязат и в България 300 000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България? – коментира Борисов.
С лошото време, което предстои, тези хора няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата, прогнозира той. Този проблем генерира милиони загуби и по-слабите гранични региони не могат да се справят, допълни той.
Според Бойко Борисов „гореща точка“ е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та. Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център, обясни той.
Борисов обърна внимание и на частта в писмото, където се говори за неотблъскването на бежанците и каза: „Аз не бих дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.