Какво влиза в сила от 1 юли

Нормативната уредба изисква промяна на някои цени и плащания на 1 юли. От тази дата влизат в сила нови разпоредби, планирани са и някои общински инициативи. „Дневник“ припомня по-важните от тях.

Пенсиите се увеличават с 3.8%

От днес всички пенсии, освен отпуснатите през тази година, се повишават с 3.8%. С годишната актуализация средната пенсия ще достигне около 360 лв., а повишението й е с 14 лв. Минималната пенсия ще нарасне на 207.6 лв., а социалната за старост – на 125.58 лв.

Природният газ, парното и токът поскъпват

Цената на природния газ се увеличава с 10.81%. До края на септември „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, по 400.95 лв./1000 куб. м или 37.79 лв./MWh (без акциз и ДДС). С колко ще поскъпне токът, парното и топлата вода Комисията за енергийно и водно регулиране ще реши днес. Очаква се новите цени да бъдат обявени в 11 ч.

Спира „Софибор“

БНБ спира да изчислява индекса СОФИБОР, който е референтен за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски кредити в България. БНБ обяви още преди година, че спира да изчислява индекса, като причина за това е нов еврорегламент, въведен след като се разбра, че преди кризата банки са манипулирали индексите.

Занапред банките сами ще определят референтните индекси за определяне на лихвените проценти . Със закон беше регламентирано новият лихвен процент да не надвишава размера на досегашната лихва.

Организираните туристи получават нови права

Ако цената на туристически пакет се повиши с повече от 8 процента, клиентът трябва да бъде информиран поне 20 дни преди пътуването. Това предвиждат промени в Закона за туризма, които влизат в сила от днес. Увеличението на цената е възможно само по изключение, ако поскъпне горивото, а оттук – цената на превоза, ако се променят данъците и таксите в страната на пътуване, както и при промяна на валутния курс. Новите текстове задължават туроператора да оказва съдействие на изпаднал в затруднение пътуващ като осигури полезна информация за достъп до здравни услуги, местни власти или консулска помощ. Ако туристът е изпаднал в беда поради собствената си небрежност, туроператорът може да поиска разумна такса за съдействието си, но без да формира печалба.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.