Днес ХСС решава съдбата на Меркел – какво може да се случи

Съдбата на германски канцлер Ангела Меркел днес е в ръцете на баварските ѝ партньори от Християн-социалния съюз (ХСС) и засега сигналите са, че те смекчават критиките си срещу нея по повод миграционната политика на Германия.

Девет месеца след изборите, които отслабиха позициите ѝ, тя трябваше да се обърне за помощ към съседи и партньори от ЕС, за да успокои вътрешния си министър и все още влиятелна фугира в ХСС Хорст Зеехофер. Той заплаши, че ако на срещата на лидерите тази седмица Берлин не постигне промяна, ще започне от днес, 1 юли, да връща от германската граница чужденци, които вече са се регистрирали за статут на бежанци в друга страна. Това неизбежно би довело до падане на правителството.

Постигнатото на Европейския съвет в Брюксел се оказа половинчато и с твърде общи и пожелателни ангажименти, поради което различни страни от ЕС разчитат по различен начин резултата.

В събота ситуацията се обърка още повече от това, че Меркел обяви, че е получила обещание от 14 държави (България не е сред тях) за бързо връщане на мигранти, минали през тях и центрове за бърза имиграционна процедура. Баварският премиер Маркус Зьодер приветства новините като „движение абсолютно в правилната посока“, но добави, че ще продължи с натиска, за да получи подробности. Неговата ХСС е в сложно положение в Бавария, защото през октомври предстоят избори в провинцията, антиимигрантската „Алтернатива за Германия“ остава популярна, а социолозите казват, че местните жители не се вълнуват чак толкова от кампанията на Зеехофер в Берлин за миграционната политика на федералното правителство.

Проблемът с новината за 14-те държави от ЕС е, че поне две от тях – Полша и Унгария – казаха, че изобщо няма такова нещо и не са подписвали никакви обещания.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.