Израел протестира срещу атаката на Ердоган

Високопоставен представител на Израел е телефонирал на посланика на Турция, за да изрази възмущението си след отправените от турския лидер Реджеп Еродган обвинения по адрес на еврейската държава.

Това съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

Ердоган обвини еврейската държава в сегрегация и обеща да блокира законопроект за езан – призив към молитва.

Генералният директор на външното министерство Ювал Ротем разговаря с посланик Кемал Йоктем от името на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, поясниха израелските източници.

По-рано в съобщение Израел реагира с думите, че „този, който системно нарушава човешките права в страната си, не трябва да поучава единствената демокрация в региона“. Също така отхвърли „безоснователното опетняване“ от страна на турския лидер.

Председателят на израелския Кнесет Юли Еделщайн нападна Ердоган, заявявайки пред обществено радио, че „човек не трябва да забравя: Ердоган е враг и ще си остане такъв“.

„Докато Ердоган ръководи Турция, отношенията с Израел няма да се върнат към това, което бяха“, написа Еделщайн в профила в „Туитър“.

Обаче министър Йоав Галант изтъкна, че Турция и Израел трябва да поддържат отношения.

Израел и Турция възстановиха дипломатическите отношения миналата година след 6-годишна криза, възникнала след атаката на израелски командоси на кораб с хуманитарна помощ за Ивицата Газа. 10 турски граждани загинаха при атаката.

Cross.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.