Изнесено заседание ще проведат в Абритус общинските съветници

Проектът „Абритус – мистика и реалност” е на финалната права, приемно-приемателната комисия ще е на 8 май. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет, при обсъждането на програмата за развитие на туризма в община Разград за 2015-2020 г. и отчета на програмата за 2010-2013 г.
Кметът на общината Денчо Бояджиев съобщи, че първото голямо промоционално събитие ще бъде историческият фестивал „Абритус” на 26-28 юни.
По предложение на общинския съветник от ГЕРБ Мирослав Грънчаров бе взето спонтанното решение майската сесия, но която ще се обсъждат наградите, свързани с Деня на българската просвета и култура, да се проведе като изнесено заседание в обновения по проекта археологически резерват Абритус. Предложението съвпадна с намеренията на председателя на Общинския съвет Милена Цанева и уговорката й с директора на Историческия музей Иван Иванов общинските съветници да посетят резервата. Цанева пое ангажимент майската сесия за наградите да бъде проведена в Абритус, имаше дори идея съветниците да се облекат в тоги на сенатори, но тя не бе доразвита.
Докладната записка бе приета със 17 гласа „за”, 1 против и 13 въздържали се.
Единодушно бе одобрено провеждането на конкурс за управител на ДКЦ-1. Гласувана бе и комисия по провеждане на конкурса с председател Кина Дякова, секретар – представител на общинската администрация, и членове – общинските съветници Нюсрет Салим и д-р Зоя Велкова, както и представител на РЗИ. Датата на провеждане на конкурса бе променена от 10 на 12 юни. Без възражения съветниците одобриха и докладната записка за именуване на площада на обръщалото на Водната централа на „19-ти пехотен полк”.
Корекциите по бюджета на община Разград за четвъртото тримесечие на 2014 г. бяха одобрени единодушно. Актуализираното разпределение на променения бюджет и отчета към 31.12. 2014 г. бяха приети със 17 гласа „за”, 12 против и 2 въздържали се. Михаил Тодоров заяви предварително, че съветниците от ГЕРБ няма да подкрепят тези промени в бюджета, тъй като според тях увеличението на приходите се дължи на изтегления от общината нов кредит и на продажбата на общинска собственост – земеделски земи в две села. Зам.-кметът Любомир Цонев оспори това твърдение, като обясни, че увеличението на обема на бюджета за м.г. не се дължи на кредита, тъй като по-голямата му част ще постъпи в бюджета тази година, нито на продажбите на земи. По думите му това се дължи на добрата работа на общинската администрация, която е привлякла средства по проекти. Неизпълнението на приходите от стопанска дейност се дължи на конюнктурата на пазара и добива на дървесина, тъй като правителството в началото на мандата си е наложило ограничения в търговията, заяви още Цонев. Що се отнася до продажбата на общинска собственост, той обясни, че при проявен бизнесинтерес общината е длъжна да отговори на исканията за терени и имоти.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.