Зам.-министър разяснява на общинарите в Исперих ползата от ВиК асоциация

Консолидацията на ВиК дружествата в област Разград в обща ВиК асоциация е условие, регионът да ползва европейски средства за модернизация на ВиК мрежата.

Отказът от окрупняване на водоснабдителните фирми на принципа един регион – един оператор, ще лиши областта от възможност да ползва средства от Брюксел за развитие на инфраструктурата си във водния сектор. Това заяви днес пред общински съветници от Исперих заместник-министърът на МРРБ Милена Крумова.

Заместникът на Николай Ненков пристигна в Исперих, след като три пъти по ред местният парламент отхвърля предложението общинското ВиК дружество да се обедини с „Водоснабдяване-Дунав” в Разград в обща асоциация, в която разградското дружество ще придобие активите на исперихската фирма.

Срещата между член на кабинета и общинарите от Исперих бе организирана от областния управител Гюнай Хюсмен в опит да се намери решение, което да позволи развитие на водния сектор в областта, като се запазят интересите на хората от по-малката лудогорска община.

Губернаторът Хюсмен обясни, че съгражданите му се страхуват, че с окрупняването на двете водни дружества, исперихчани ще загубят работни места, ще се скъса прекият контакт на клиента с фирмата доставчик на жизнено важна услуга. Той обаче не скри, че в стратегически план консолидацията няма алтернатива, ако искаме да се възползваме от помощта на Евросъюза.

Областният управител предложи да се обсъди вариант на дружествен договор, който да гарантира, че след консолидирането на двете фирми всички работни места в Исперих ще бъдат запазени, а клоновото ръководство да може да има свобода за управленските си решения.

Заместникминистър Милена Крумова заяви, че МРРБ ще гарантира работните места. Тя не скри, че е възможен и вариант, който да запази статуквото. Исперихското ВиК може да съществува и самостоятелно и ако местният парламент препотвърди това си решение, новоизградената градска пречиствателна станция, както и обновената водопроводна мрежа в града ще станат актив на общината. Тя обаче ще трябва да ги поддържа със собствени средства.

На срещата дойдоха 9 от всичките 29 общински съветници. Според председателя на общинския съвет Даниел Димитров, който ръководи дискусията, в залата са били представени всички политически сили. Никой от местните парламентаристи не се ангажира с мнение по казуса. Не стана ясно и дали темата за окрупняването на ВиК дружествата в област Разград ще бъде обсъждана отново от исперихските първенци, след като последния отказ на общинарите за това датира от юли 2017 година.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.