Ето я Джулия – първият герой с аутизъм в „Улица Сезам“

Отиващата си 2015 г. не беше само войни, тероризъм, масови убийства и бедствия. Мнозина хора направиха тази година с действията си света едно малко по-добро място. Предлагаме ви някои от тези истории.
Популярното от десетилетия американско детско телевизионно предаване „Улица Сезам“ има нов необичаен герой. Това е Джулия – първата кукла с аутизъм.
Това е резултатът от инициатива на създателите под името „Открийте изключителното у всяко дете“. Тя е насочена към семействата и общностите в САЩ с деца с аутизъм на възраст между 2 и 5 години.
Джулия е създадена с помощта на информация и съвети от родители с такива деца и от хора, страдащи от това състояние. Целта е с включването ѝ в образователната програма да се помогне за справяне с трудности във всекидневието, както и да запознае масовата публика с този проблем.
Едно от всеки 68 деца в САЩ има някоя от формите от аутистичния спектър и всяка от тях е пет пъти по-вероятно да бъде подложено на тормоз и присмех. „Искаме да изтъкнем общото, а не различното между децата. Децата с аутизъм също се радват на игрите, да имат приятели и да са част от група“, казва д-р Джанет Бетанкур, старши вицепрезидент в Работилницата на „Убица Сезам“
Засега Джулия няма да участва в телевизионното предаване, а ще бъде герой в интернет сайта, защото родителите на деца с аутизъм предпочитали да работят с тази среда, а не с шоуто от малкия екран.
В една от първите истории, разказани на сайта, Елмо, един от традиционните персонажи в „Улица Сезам“, обяснява на трета кукла защо Джулия реагира малко по-особено, но това не означава, че не харесва някого или не иска да бъде приятел с него и да си играят./Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.