ДПС иска предсрочни парламентарни избори след президентския вот

ДПС иска предсрочни парламентарни избори след президентския вот, след които да се формират ново стабилно мнозинство и ново правителство. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата в първия пленарен ден от новата парламентарна сесия.

Той подчерта, че страната ни се нуждае от стабилен парламент и единно мнозинство. „Стабилен парламент е този, при който има ясно определено и ценностно хомогенно управляващо мнозинство. В този парламент такова мнозинство няма. Управляващата коалиция по споразумение беше съставена от ГЕРБ и РБ, с подкрепата на ПФ и АБВ. Впоследствие те оттеглиха подкрепата си. РБ от година е на задна скорост. Остава мнозинство от една партия, части от коалиция националисти-евроскептици и свободни политически електрони. Без тях мнозинство няма“, добави той.

Председателят на ПГ на партията на Доган заяви, че от ДПС разглеждат предстоящите президентски избори не като изолирано политическо събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация и стабилизиране на институциите в България. Президентските избори са начало на ново управление в страната, подчерта той.

„ДПС внимателно ще анализира платформите на кандидатите за президент и ще спомогне да бъде избран този, който отговаря най-много на националния интерес“, посочи Карадайъ.

По думите му България трябва да има активна роля в процесите в региона и в Европа. Но без подкрепата на стабилно политическо мнозинство в парламента, без активното партньорство на президента, усилията на премиера увисват като солова акция и изглеждат като „one man show“, смята председателят на ПГ на ДПС.

„Нека със силата на единството да преодоляваме сериозните предизвикателства“, завърши Мустафа Карадайъ.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.