Денчо БОЯДЖИЕВ пред жители от квартал „Орел“: В Разград гета няма, разградчани са достойни за уважение граждани на жив и развиващ се град

Преобразяването на един град, на една община, е дългосрочен процес. За осъществяването му, освен желание, амбиция, съвременни идеи и визии, висок професионализъм, е необходим и значителен финансов ресурс.
В Разград изграждането на новия облик, на здравословна среда с възможности за отдих и социални контакти, започна от крайните седем квартала по проект, който приключи през 2011 г. Веднага след това започна подготовката за цялостно обновление на централната градска част, която ще бъде завършена в близките дни. За изпълнението на двата проекта общината привлече над 12 млн. лева от европейските програми.
Днес вече сме изправени пред задачата да обновим и направим по-добро място за живеене жилищен комплекс „Орел” и съседни на него квартали.
През 2014 година бе утвърден Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Разград, който беше защитен и финансово осигурен за следващия програмен период. Един от трите раздела в него обхваща изцяло жк „Орел“. Такива планове имат само 36 общини в страната и само те ще получат финансиране за проекти в новия програмен период. Благодарение на труда на екип от специалисти от общинската администрация, ние сме сред тези общини. През следващите години Разград ще получи 20 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие” за изпълнение на интегрирания план.
Знам, че жителите в тези райони отдавна чакат и тяхната жизнена среда да бъде
обновена. Знам също, че се поради недоволство след обновяването на другите части на града и това даде простор за много манипулации как квартала бил напълно изоставен, превърнат в гето и пр.
Уважаеми съграждани от жк „Орел”, за мен е съвършено непонятно как някой, особено кандидатиращ се за ваш кмет, може да нарича който и да е квартал от нашия град гето! В гета живеят социално непълноценни, необразовани, дискриминирани по етнически или расов признак хора. Особено изречено с предизборна и пропагандна цел, за мен това е обида към хилядите жители на квартала, които имат съществен принос за развитието на нашата местна общност. Тук живеят много млади хора, отглеждащи децата си. Тук живеят възрастни наши съграждани, преминали цялата си трудова кариера в предприятията и учрежденията на Разград! Да твърдиш, че тези хора живеят в гето, е повече от отвратително политическо поведение! Сигурен съм, че то няма да бъде простено от избирателите.
За мен като кмет на Разград и кандидат за нов мандат е особено важно, че мога да изляза вече от рамките на общите намерения и обещания за развитието на комплекса. Сега ние не само разполагаме с конкретен план за цялостно благоустрояване на квартала. Сега можем да разчитаме и на финансирането на проекта в размер над 7 млн. лв. Той включва изграждане, реконструкция и рехабилитация на зелените площи, кътовете за отдих, пешеходни алеи и тротоари, междублокови пространства, вътрешноквартални паркинги, улична настилка и т.н.
Основните дейности ще се извършат на площ от 276 декара. Ще бъдат изградени 10 нови детски площадки, всяка с обособени две части за игра на деца от различни възрастови групи. Ще се изградят три нови спортни площадки за три вида основни спортове – баскетбол, футбол и волейбол. Предвижда се обособяването на кътове за отдих с пейки, беседки и кътове за тихи игри, както и зони за пикник.
Искам нашите съграждани от комплекс „Орел” да знаят, че обновен и модернизиран ще бъде и паркът до квартала, както и съседни улици и зони.
Още в първите месеци на новия мандат ще задействаме процедурите по изпълнението на проекта за жк „Орел”. В интерес на истината искам да споделя, че през изтичащия мандат общински съветници от всички политически групи са били съпричастни с проблемите на квартала и съм получавал необходимата подкрепа за дейности, свързани с неговото обновяване. Не сме стояли със скръстени ръце, докато чакаме европейско финансиране. Само тази година сме вложили над 300 000 лв в ремонт на улична мрежа, обновяване и ремонти на детските площадки, с решение на Общинския съвет стана възможно и построяването на две нови площадки за игра на децата, съответстващи на съвременните изисквания. Полагат се усилия и за поддържането на зелената система на квартала.
Най-хубавото за жк „Орел” и неговите жители предстои. Заедно ще направим и тази част от нашия град привлекателно място за живот.
Ще стане, защото Разград – това сме всички ние! И защото само най-доброто е добро за Разград!

Инициативен комитет за издигане кандидатурата на Денчо Бояджиев за кмет на Община Разград
Местни избори 2015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.