Върховният съд отмени присъдата на екскмета на Исперих Бейсим Басри за опит за умишлено убийство

Върховният касационен съд отмени присъдата на бившия кмет на Исперих Бейсим Басри, постановена от Варненския апелативен съд. Делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд. Решението е публикувано днес на сайта на ВКС.
Припомнямe, че Апелативният съд във Варна присъди на 18 март м.г. 5 години затвор на Бейсим Басри, като призна вината му затова, че на 23 февруари 2013 година в местността Трънлив дол, в землището на с.Йонково, област Разград, направил опит умишлено да убие длъжностно лице – горския стражар Пеньо Астраджиев, при изпълнение на службата му. Втората съдебна инстанция призна вината на Шукри и затова, че по същото време и на същото място произвел четири изстрела с ловна карабина, за да осуети залавянето му като нарушител и бракониер.
След жалба на подсъдимия, Върховният съд констатира съществени процесуални нарушения и дава указания в хода на новото разглеждане да се проведе пълно и всестранно изследване на обстоятелствата по делото, чрез назначаването на допълнителна съдебно–балистична експертиза; да се извърши преразпит на поемните лица; да се установят полицейските служители, присъствали на огледите на местопроизшествието и да се разпитат за начина на извършване на процесуално-следственото действие „оглед” , да се анализира противоречивата информация, съдържаща се в различните доказателствени източници и др.
Председателят на съдебния състав Севдалин Мавров е подписал решението с особено мнение. Според него не е извършен опит за убийство, с оглед липсата на доказателства за наличие на задължителния пряк умисъл, поради което подсъдимият трябва да бъде оправдан.
Решението не подлежи на обжалване.
/e-Razgrad/

One Reply to “Върховният съд отмени присъдата на екскмета на Исперих Бейсим Басри за опит за умишлено убийство”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.