Виолета ТОДОРОВА, кандидатът на ПП ГЕРБ за община Исперих

Завършила висше образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Медотий“ със специалност „Стопанско управление“ (бакалавър) и „Дипломация и национална сигурност“ (магистър). Експерт в областта на социалните услуги.

Ако трябва да изброя въпросите, с които бих стартирала работата си като кмет на община Исперих – не зная колко време ще ми е нужно. От моята гледна точка на общински съветник проблемите са много и в различни сфери. И все пак като че ли бих започнала с проблемите, свързани със селата на общината, които са толкова изоставени и занемарени, че наистина ще е необходим значителен ресурс за дълъг период от време, за да се осигури някакъв нормален живот за живеещите там. Не бих пренебрегнала и започнатите, но все още недовършени проекти в самия Исперих – т. нар. воден цикъл, неизвестната съдба на ремонта и модернизирането на общинската болница, която рискува да посрещне зимата с недовършени строително-ремонтни работи. Това за мен е много важен въпросът: как се избират приоритетите за финансиране със средства на общината и с европейски средства – в какво инвестираме и каква се очаква да бъдат устойчивостта и възвръщаемостта на тези инвестиции. Исперих не е голяма, икономически устойчива и стабилна община, която да може да си позволи от време на време да влага средства в екзотични проекти. Убедена съм, че ресурсите трябва да бъдат така планирани и разходвани, че не само да донесат временни приходи на строителни фирми (които в този мандат бяха основно външни), но и да гарантират по-добър живот на жителите, някаква трайна придобивка за ежедневието им – било в болницата или добре устроени улици, градинки между блоковете или да носят приходи за общината – както би се случило това с подобряване на канализацията.
Това, което мен като общински съветник винаги ме е притеснявало и за което съм работила, е преодоляването на липсата на прозрачност – как се вземат решенията в общината и какъв ще е предварително оцененият ефект от тях, при какви условия се сключват договорите на общината с различните доставчици на услуги. Формалните изисквания на закона са изпълнени – има обсъждания, съветниците получават документите, кметът прави своя отчет, но какво се случва зад тази повърхност – на практика не се знае. Затова като общински съветник инициирах една практика, която смятам да продължа и развивам – да каним пенсионерските клубове на заседанията на ОбС.
Сериозни усилия трябва да бъдат положени също и за решаване на проблемите на ромското население в общината – трябва да се регулират имотите им, да се потърси възможност за изнасяне на приемна на администрацията на място в квартала, да се потърси подкрепата на ромски медиатори, така че да се решават въпросите един по един и така да се постига интеграция на ромите. Има толкова примери с добър ефект, които могат да бъдат използвани и прилагани и при нас.
Най-много искам да обърна посоката, в която работи и се развива общинската администрация – да е обърната към хората, към проблемите на всички граждани, а не както досега – да решава проблемите на група хора. За това ще работя най-много!

Пресцентър на ПП ГЕРБ
Местни избори 2015
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.