Бюджет 2016 на Тристранка

/КРОСС/Бюджетът за следващата година ще бъде разгледан от Съвета за тристранно сътрудничество днес.

В него се залага дефицит от 1,8 млрд. лева или 2 % от брутния вътрешен продукт. Максималният нов дълг, който страната ни ще може да поеме догодина, е 5,3 млрд. лева.

С проекта се залага и актуализация на тазгодишния бюджет, с която ще се дадат повече пари за заплати.

Допълнителните пари за заплати и европроекти ще увеличат дефицита за тази година до повече от три процента, но актуализацията е неизбежна, според финансовия министър Владислав Горанов:

Първо, защото по-голямата част от предложената актуализация на 2015-а година е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства – около 2/3 от ресурса отива за тази цел. Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала.

Догодина също ще има повече пари за част от министерствата. Минималната работна заплата ще бъде 420 лева, но помощта през втората година от майчинството ще замръзне на 340:

Ако търсим стимулиране на работещи родители, в момента, ако се върне родител на работа, след първата година, той получава половината от тази сума плюс работната си заплата. С увеличаването на сумите за втората година се върви в обратна посока, смята вицепремиерът Ивайло Калфин.

Догодина средното увеличение на осигурителните прагове е 7,5 на сто.

В средата на годината пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5 на сто по швейцарското правило, припомня шефът на НОИ Бисер Петков.

Доходите от пенсии ще имат реално нарастване, т.е. ще имаме нарастване в покупателната сила, защото този номинален ръст изпреварва значително заложените прогнозни инфлации за следващата година.

Икономиката ни догодина ще нарасне с повече от 2 %.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.