Българите в Косово поискаха официалното им признаване за малцинство

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в парламента на страната. Те настояват за официално признаване на българската общност. Петицията е подписана основно от живеещи в районите на областите Гора и Жупа, които се намират в южната част на Косово, съобщиха от пресцентъра на евродепутата Андрей Ковачев, който се срещна с премиера на страната Рамуш Харадинай и с председателя на парламента Кадри Весели.

Документът беше официално представен на местните власти от организацията „Обединени българи в Косово от Гора“. Очаква се скоро парламентът на страната да разгледа искането и да вземе решение дали българската общност да бъде добавена сред останалите официално признати.

Според Ковачев това е историческо събитие, тъй като „с десетилетия, ако не със столетия, тези хора не са имали възможност да се самоопределят свободно“. Ако се стигне до признаване на българското малцинство, тогава хората ще могат да кандидатстват и за българско гражданство, уточни евродепутатът.
„Официалният статут дава също и много други права като право на медии, на обучение на собствен език, политическо представителство в парламента, включително в съответните държавни органи, но това вече зависи от самата активност на нашите представители там“, допълни Андрей Ковачев.

В края на миналата година президентът Румен Радев се срещна с косовския си колега Хашим Тачи в София, като по време на разговора им поиска българското малцинство да бъде признато. През 2017 г. Албания прие закона за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването и на българско. В страната живеят около 50 хил. души, които се определят като българи.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.