БСП: Събор на разбитите образователни традиции и достойнство на преподавателите

На 19 юни Националният учителски събор ще събере учителите, но не и разбитите традиции в образованието и достойнство на преподавателите.

Г-жо Кунева, когато каните интелигенцията на България, трябва да има какво да й кажете. И по-важно – да чуете какво тя ще каже. На този двучасов форум ще има време само за Вашето представяне. И все пак пътят, който ще изминат учители от цялата страна, за да чуят Вас и екипа Ви, ще има смисъл, ако признаете какво правите с българското образование, заявява Съветът по образование и наука към Националния съвет на БСП.

Да признаете, че с новия закон се закриват училища в малките населени места. Там никога повече няма да се чуе училищен звънец, нищо, че сте го сложили за лого на събора. Да кажете в очите, че някои от присъстващите в зала „Арена Армеец“ скоро ще трябва да си търсят нова месторабота.

Да признаете, че със затварянето на училища се увеличава броят на отпадналите ученици, а може би и това целите след катастрофалните оценки от външното оценяване след VII клас – по-малко ученици, по-малко двойки.

Да признаете, че в новия закон става дума за разпределяне на финансови потоци, а не за инвестиция в образование, защото държавните училища ще делят средствата за тях с частните.

Да признаете, че Вие и колегите Ви управляващи нямате воля да осигурите необходимия дял от БВП за образование и наука.

Два часа са малко за проблемите на образованието, но спестете Вашите речи и дайте думата на учителите, защото Вие може би никога повече няма да сте образователен министър, но хората срещу Вас ще останат учители цял живот – тяхното е призвание, а не професия.

 

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.