З. Златанова: Нови 1,2 млрд. лв. се губят по сметката на България и Европейската комисия

Нови 1,2 млрд. лв. се губят по сметката на България и Европейската комисия. Те касаят всички програми по целия програмен период, заяви вицепремиерът по еврофондовете в кабинета „Орешарски“ Зинаида Златанова в интервю за БНР.

„Когато беше на посещение у нас, еврокомисар Корина Крецу каза, че България е усвоила близо 91% от средствата по стария период. Правителството съобщи, че сме усвоили около 98-99%. Измерена в пари, разликата от около 8-9 % възлиза на 600-700 млн. евро“, обясни Златанова.

Българското правителство рапортува 99% усвояемост за целия програмен период по всички оперативни програми, но според комисар Карина Крецу процентът е почти 91.

Правителството дължи спешно обяснение за произхода на този милиард разлика в допълнение към милиарда в земеделието, за чия сметка ще бъде и изобщо има ли я който идва, заяви Златанова.

Според бившия вицепремиер политизирането на темата е започнало от 2009 година. Никъде в Европа няма да видите тази тема да се използва за политически теми, подчерта тя. Златанова обясни, че 2013-2014 г. са били най-тежките години, а „за година и 4 месеца ние успяхме да направим толкова неща, колкото през предишните шест години сумарно. Това което направихме, беше България да приключи прилично програмния период“, обясни Златанова.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.