Борисов: Не е добро това, което КЕВР предлага за цената на тока

Министър-председателят Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Темата беше обсъдена след края на днешното правителствено заседание.
Премиерът препоръча на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии.
„Ние говорихме дълго, но ми се иска и с държавната комисия да проведете една среща в спокоен тон, защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпия ток за индустрия в Европа към български фирми“, казва Борисов.
„Ще ми се да отидете в парламента и с двете комисии да проведете срещи, защото КЕВР го излъчи парламентът и ние не се месим, освен да констатираме това, което публично сме чули. Към мен няма досега информация изпратена по тази тема, но чувам какво се говори.
Още повече, че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект и може би много честно трябва в парламента с комисиите да се разговаря, колкото и да са драстични мерките, особено скъпите енергии, защото проверката ще стане готова, но тя кога ще стане – след месец, сигурно. Това трябва да се отрегулира като цени.
Не е добре ситуацията така подредена и темата трябва да отиде в парламента. Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат. Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента.
Това, което се предлага в момента, за мен не е добро. Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и „Козлодуй“ и „ТЕЦ-2″ на „Марица“ се изключват от микса. Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо.
В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява. Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента, срещнете се с двете комисии.
Утре е съвещанието, което правим с Дончев, то е в помощ на това, но аз от сутринта рано се видях и с Петър Илиев, и с госпожа Петкова и трябва да ви кажа, че никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията. Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага“, казва в заключение премиерът. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.