Бизнесът в Разград научи възможностите за кандидатстване с проекти

На среща с бизнеса в Разград екипът на Областния информационен център (ОИЦ) представени условията за кандидатстване с проекти по отворените процедури „Енергийна ефективност за малки и средни предприятия (МСП)” и „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП” на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспобност”.
Избираемите фирми трябва да са микро, малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия и да имат минимум три приключени финансови години (2013, 2014 и 2015 г.). Продължителността на изпълнение на всеки проект не може да надвишава 18 месеца, съобщиха от Областния информационен център.
По процедура „Енергийна ефективност за МСП” кандидатите трябва да развиват своята основна икономическа дейност съгласно Класификацията на икономическите дейности в секторите: „Добивна промишленост”, „Преработваща промишленост”, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” или „Строителство”.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за индивидуален проект е 50 000 лв., а максималният – 1,5 млн. лв. Проектните предложения следва да съдържат два елемента: „Инвестиции” (задължителен) и „Услуги”. По елемента „Инвестиции” максималният интензитет на БФП е между 55% и 70% в зависимост от категорията на предприятието и избора на режим на подпомагане, а по елемента „Услуги” – 90%.
Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа на 12.10.2016 г.
По процедура „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП” минималният размер на БФП за индивидуален проект е 50 000 лв., а максималният – 391 166 лв. Максималният интензитет на БФП е 70% за всички категории предприятия.
В проектните предложения могат да се включат следните дейности: Въвеждане и сертифициране на системи за управление в съответствие с изискванията на национални и международни стандарти; Постигане на съответствие на продукти с национални и международни стандарти; Внедряване и сертифициране на добри производствени практики, ре-сертификация на системите за управление, реинженеринг на процесите в предприятията; Представяне пред потенциални инвеститори и участие на капиталовите пазари в страната и чужбина.Услуги за разработване, придобиване и въвеждане на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията; Инвестиции в ново оборудване и/или специализирани софтуерни приложения, допринасящи за въвеждането на ИКТ базирани софтуери; Услуги по използването на софтуер за управленски системи като услуга – SaaS (Software as a service);Услуги за „колокация“ на сървъри. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа на 15.08.2016 г.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.