Без евростипендии за юристи, икономисти и медици

Студентите в специалности като икономика, право и медицина тази и следващата година няма да имат право на евростипендии, както досега. Причината е решението парите да бъдат насочени само към специалности, които са приоритетни за държавата и от които има остра нужда на пазара на труда.
Идеята е чрез тези стипендии да бъдат стимулирани повече студенти да кандидатстват в тези направления, както и образованието да бъде направено по-достъпно и качествено. Тази идея е залегнала още в Стратегията за висшето образование, приета от парламента. Новото решение отговаря и на критиките на Европейската комисия, че отпускаме европарите на калпак и без добавена стойност. Този проект е обсъден и с ректорите и одобрен от тях.
Приоритетните направления, утвърдени от държавата, са общо 32. Сред тях са предимно инженерни и природни науки, енергетика, архитектура, агрономство, ветеринарна медицина, пише вестник „Стандарт“.
В списъка са и всички изкуства, както и педагогиката, към която напоследък държавата проявява особена грижа поради факта, че в следващите години се очаква да се пенсионират около половината български учители и образователната система да се оголи откъм кадри.
Студентите от специалностите право, медицина и икономика обаче ще имат право да кандидатстват, както и преди, за наградите, които се дават за специални постижения.
Сумата, която Европа отпуска за стипендии, е 26 млн. лева. Те са предназначени за летния семестър на тази учебна година и за двата семестъра на следващата. Очаква се да бъдат раздадени 151 500 стипендии, както и 30 300 специални награди. Евростипендиите са по 120 лв. месечно, или общо 600 лв., които се превеждат накуп. Наградите са по 200 лева.
Кандидатстването започва днес и завършва на 30 май. Списъкът на класираните студенти ще бъде изнесен на 21 юни, а самите пари ще бъдат преведени по картите на студентите до 15 юли. От МОН разясниха, че кандидатстването ще става онлайн през портала за студентските стипендии, но на финала студентът отново ще трябва да разпечата вече готовия формуляр и да го завери в университета.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.