Атентаторът от Истанбул е освобождаван у нас под натиска на правозащитници

Единият от терористите, атакували летище Ататюрк, е чеченецът Ахмед Реджапович Чатаев. Той е сочен и за организатор на терористичния акт.
Проверка в съдебните архиви показва, че Чатаев е задържан в България през май 2011 г. Това се е случило на граничния пункт „Капитан Андреево“ заради червена бюлетина на интерпол по искане на Русия. Чатаев е бил издирван за финансиране и подготовка на терористични атаки. Окръжният съд в Хасково разрешава естрадицията, Чатаев обаче обжалва това решение и Апелативният съд в Пловдив го отменя.
Ахмед Чатаев – Едноръкия, е сочен като един от организаторите на терористичното нападение в Истанбул. Той е чеченски сепаратист, като през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП „Кулата“ от България в Турция.
По-късно е арестуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия.
В крайна сметка Чатаев попада в групировката „Ислямска държава“. Там, по думите на руските власти, чеченецът оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата. Самият Чатаев не е заловен.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.