Ще се проверяват вече и анонимни сигнали за корупция

Законопроект предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси като едноличен орган. Шефът на бюрото ще се назначава от МС и потвърждава от НС, обясни в студиото на Нова телевизия вицепремиерът Меглена Кунева.
Надявам се да сложим края на фиктивните декларации пред Сметната палата, каза тя. По дучите й един от начините е софтуер, който независимо от хората ще прави засичане на декларациите. Ако има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. Ако има 10 000 лева разлика от това, което получаваш и начина, по който живееш, ще се извърши дълбочинна проверка, обясни Кунева.
„Всеки месец това бюро ще се отчита, освен това то ще се отчита редовно и пред парламента. Освен това всяка година външна компания ще проверява как работи това звено“, каза още вицепремиерът.
Проектозаконът, който цели да подобри борбата с корупцията, беше изготвен в края на април. В момента правим финансовата обосновка, посочи Кунева.
Новото, посочи тя, е, че след законовите промени ще се приемат и анонимните сигнали, които ще се проверяват.
Чудото ще стане, ако има публичност. Едно е да се установи конфликтът на интереси, но ако е публично, няма връщане назад, посочи тя и допълни: Държавата разчита на това да бъдат подавани сигнали и правени разследвания, защото иначе няма как подготвяните законови промени да свършат работа без това. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.