Териториите, защитавани от Агенцията за борба с градушките, не са увеличавани от 2005 година

Ураганен вятър и градушка с големината на яйце помете села в община Кирково. Силна буря удари и Симеоновград, като 20 къщи останаха без покриви. Унищожени са посевите, изкоренени са дървета, изпочупени са автомобили, дори стъкла и фасади на къщи.
Оказва се, че община Кирково не попада в обхвата за защита от градушки. Там никога не е имало защита, каза пред БНР директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.
Абсолютно безпомощни наблюдатели сме, тъй като най-близката площадка се намира в Старозагорско, което е на повече от 100 км. Радарите ни покриват тази територия и наблюдавахме процеса, наистина беше доста жесток, посочи той.
След сезон 2014 година се наблюдава изключително силна активност през месеците май и юни – почти на цялата територия на страната. Територията, която би трябвало да защитаваме, би следвало да бъде увеличена с още толкова – 17 000 000 дка, за да кажем, че със сигурност бихме покрили по-голямата част от обработваемата площ, смята Николов.
Агенцията вече е представяла проект за 6 000 000 дка между Хасково, Любимец и Ямбол на стойност 12 млн. лв., но все още търси средства. Обмисля се възможност за участие по проект за трансгранично сътрудничество с Румъния, за да се осигури защита на изток от Плевен. За последен път Агенцията е правила разширение на защитените територии през 2005 г.
В цял свят няма защита, която да е финансирана от друго място, освен от националните бюджети, заяви Николов в отговор на въпрос дали земеделците трябва да участват по някакъв начин във финансирането на Агенцията. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.