Франция и Германия са срещу мигрантските квоти

Франция и Германия искат Европейската комисия да преразгледа плана си за квотното разпределение на мигранти.
Още няма постигнат баланс в предложението, направено миналата седмица от Европейската комисия, за разпределяне на кандидатите за убежище в ЕС, заявиха в съвместно комюнике Франция и Германия. Според това предложение България трябва да приеме за две години 788 бежанци по море, пристигнали в Гърция и Италия от Сирия и Еритрея. Квотата за целия ЕС е 60 хиляди души.
„Ще са необходими задълбочени обсъждания на европейско ниво, за да се достигне това равновесие между отговорност и солидарност“, казаха вътрешните министри на двете страни Бернар Казньов и Томас де Мезиер.
Според тях в предлаганото от Брюксел разпределение е трябвало да се вземат предвид вече положените усилия от страните от ЕС.
„В момента пет страни от ЕС си поделят 75 на сто от кандидатите за убежище – Франция, Германия, Швеция, Италия и Унгария“, казаха те. Министрите посочиха, че Франция и Германия са готови да разгледат предложението на ЕК, но „такъв механизъм трябва да остане временен и по изключение, и трябва да бъде част от глобален подход към справяне с миграцията“, предаде думите им DPA.
Механизмът, предложен от Европейската комисия за разселването на имигрантите в ЕС, може да не влезе в сила от 1 юли, потвърди говорител на комисията. Готови и отворени сме за обсъждането на критериите за разселване, заяви говорителят.
По-рано този месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи квоти за всяка страна членка на ЕС, които ще се определят на базата на националния БВП, на населението, на нивото на безработицата в дадената държава в съюза.
Това е част от предложенията на ЕК за противодействие на притока от нелегални имигранти към ЕС.
10 от 28-те държави в ЕС са против предложението на Европейската комисия за задължителни квоти за приемане на нелегални имигранти от трета страна. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.