Ген. Бен Ходжис: България е ценен съюзник на НАТО

България е ценен съюзник и член на НАТО вече много години, каза командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа ген.-лейт. Бен Ходжис. Ходжис благодари за подкрепата за провеждането на учението „Бърз отговор“ в края на август. Учението ще бъде с въздушнодесантно подразделение, ще бъдат използвани летищата в Балчик и Тенево.
Военните отношения между България и САЩ бяха тема на разговора му с вицеадмирал Румен Николов. Срещата с началника на отбраната бе част от програмата на двудневното посещение на Ходжис в България.
„В рамките на тези девет години мероприятията, под формата на тренировки, обучения и съвместни дейности, са над 200. Само за тази година планираните мероприятия са над 70, като сме достатъчно гъвкави при необходимост техният брой да нараства. Искам да отбележа, че тази подготовка не е насочена към реални фактически операции със сценарий, който може да възникне днес и да може да се задейства“, обясни Николов.
Ген. Ходжис открои значението на страната ни за НАТО на Балканите, определяйки я като ценен съюзник на Алианса и подчертавайки ролята й в мисиите в Ирак и в Афганистан: „Мисля, че географското положение на България, нейната история и връзките, които има със своите съседи, я правят изключително важен компонент от всички събития, които се случват в този регион, така че за България също има ползи от това, че е член на НАТО, тъй като се намира в този важен регион. Но регионът също има по-голяма стабилност благодарение на водачеството, на лидерството на България и това, че е член на НАТО“.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.