Т. Точкова: Ще проверявам всеки сигнал за случайното разпределение на делата

„Приоритет на Инспектората е да продължи да бъде коректив на работата на съдебната система. Той следва да анализира събраните при проверките данни и да предприема мерки за преодоляване на слабостите. Смятам, че анализът е най-важната функция на Инспектората. Друг приоритет е да се засили активността при противоречива съдебна практика. Естествено, една от функциите му е при установяване на системни и сериозни нарушения в организацията на административната дейност и положителни примери, да предлага на ВСС съответния магистрат за наказание или за поощрение на време – естествено, когато са събрани съответните доказателства. Моя функция ще бъде своевременно да сезирам ВСС при установени сериозни нарушения. Едно от правомощията на главния съдебен инспектор е да участва в заседанията на ВСС и смятам да я спазвам“, заяви новоизбраният главен съдебен инспектор Теодора Точкова в интервю за БНР.
Точкова коментира гласуването в пленарната зала като зрялост на позиициите: „И така трябваше да се подходи и да се приключи този избор. Знате, две години и повече НС не можеше да избере главен съдебен инспектор и това повече не можеше да продължава. Приех номинацията на Съюза на съдиите с изненада. Но за мен беше и предизвикателство. Тази номинация ме задължава към съдийската общност“.
За случайното разпределение на делата събеседничката в „Преди всички“ каза: „Инспекторатът трябва да провежда системни и сериозни проверки за това дали се спазва случайното разпределение на делата в съдилищата и прокуратурите. В случаи, когато е налице обосновано съмнение, че програмата се манипулира, би могъл да ангажира експертен ресурс на външна фирма, която да направи експертиза. Инспекторатът следва да проверява архивира ли се надлежно информацията след използването на случайното разпределение на делата. Разбира се проблемът е наболял. ВСС работи по снабдяване с централизирана система, но това няма да реши до голяма степен проблемите. Това е кратковременно решение. Ще проверявам всеки сигнал, свързан с принципа за случайно разпределяне на делата“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.