Световните лидери приветстват споразумението за ядрената програма на Иран

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че постигнатото решение по иранската ядрена програма ще отвори пътя към мира и стабилността в Близкия Изток. Той отбеляза, че споразумението ще доведе до отмяна и на четирите групи санкции, наложени на Иран заради ядрената му дейност. Според първите разкрити детайли от предварителното споразумение, Техеран ще трябва да остане с 6 хиляди работещи ядрени центрофуги, спрямо сегашните 10 хиляди.
Американският президент Барак Обама и държавният секретар Джон Кери приветстваха историческото рамково споразумение между Иран и световните сили. Президентът Обама призова законодателите да подкрепят усилията на американската дипломация. Той увери, че предвижданият безпрецедентен строг контрол над ядрената програма на Иран няма да позволи на страната да разработи ядрено оръжие.
Ако Иран излъже, светът ще разбере. Ако видим нещо подозрително, ще го инспектираме, категоричен е Обама.
Сега Белият дом има тежката задача да убеди законодателите, че споразумението е в интерес на ключови цели на Америка. Републиканците в Конгреса са силно против каквито и да са договорености с Иран. В свое изявление републиканецът от Северна Каролина Марк Медоус от комисията по външна политика към Камарата на представителите коментира, че е обезпокояващо как президентът и секретарят Кери са обявили преждевременна победа. Според него рамковият договор се осланя на „сляпата вяра и доверие спрямо това една мошеническа държава да държи на думата си“.
Барак Обама се обяви за конструктивни дебати в Конгреса и предупреди, че ако споразумението не бъде прито, Съединените щати ще бъдат обвинени за провала на дипломацията.
„Залогът е по-голям от политиката. Това са въпроси, които се отнасят до война и мир и трябва да се оценяват въз основа на фактите“, каза американският президент.
Президентът на Съединените щати е провел разговор по темата с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, като е потвърдил американските ангажименти към сигурността на Израел и е пояснил, че постигнатото споразумение не намалява загрижеността от заплахите, отправяни от Иран към Израел. Нетаняху отново е подчертал, че договореностите „може да се превърнат в заплаха за оцеляването на Израел.“
Международната агенция за атомна енергия е готова да пристъпи към проверка на споразумението с Иран веднага щом бъде подписано, заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано, предадоха Reuters и ТАСС.
Представители на Белия дом уточниха, че преговарящите по споразумението с Иран работят по механизъм, който да гарантира достъп на инспекторите от агенцията до инсталации в Иран в случай на възникнал спор.
Русия също приветства постигнатото рамково споразумение за ядрената програма на Иран. В Москва смятат, че постигнатите договорености ще окажат позитивно влияние върху общата ситуация на сигурността в Близкия Изток. Според външното министерство на Русия Иран ще запази безусловното си право да развива ядрена програма с мирни цели. Крайният срок за постигане на окончателно споразумение с Техеран е 30 юни, като по него тепърва ще се водят нови преговори, отбелязва AFP.
След оповестените договорености за ограничаване на иранските ядрени амбиции, цените на петрола отбелязаха понижение, предаде AFP. Споразумение ще позволи на Иран да изнася отново на пазара . Петролът тип „Брент“ за доставки през май поевтиня до 54,95 долара за барел на лондонската борса. В Ню Йорк петролът тип WTI падна до 49,14 долара за барел. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.